torsdag 17 november 2011

Saras Smaker: Trattkantarellcappuccino med parmachips och frasig ostpirog


"En god och varm förrätt för fyra eller en mättande middag för två."

Trattkantarellcappuccino
4 portioner

1 dl förvällda och grovhackade trattkantareller
1 hackad schalottenlök
1 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
1/2 dl lätt crème fraîche
1 krm soja
1 msk smör att bryna i
salt, vitpeppar och 2 stänk med citron
1 dl mjölk (vid serveringen)

Fräs trattkantareller och lök i smöret i en kastrull någon minut, tillsätt det vita vinet och grönsaksbuljongen. Låt sjuda i 15 minuter. Toppa med crème fraîche och soja, mixa sedan till en slät soppa i mixern eller med mixerstav. Smaka av med salt och vitpeppar och några stänk citron. Låt den stå i kastrullen tills den ska serveras.

Vid serveringen: Värm på soppan och koka samtidigt upp mjölken vid sidan om. Häll upp soppan i små koppar eller mindre skålar, vispa den varma mjölken hårt med en visp så det skummar och ta en matsked och dra över mjölkytan så du bara får upp skummet. Toppa skummet i kopparna. Servera direkt.

Parmachips
2 chips/portion

8 skivor parmaskinka

Lägg skivorna lite slarvigt på en plåt med bakplåtspapper. Låt torka i ugn på 90 grader i cirka 50 min. Ta ut och låt svalna på plåten.


Frasig ostpirog
4 st

4 smördegsplattor (frysta)
1 dl riven Allerum Grevé
75 gr Philadelphiaost, naturell
1 dl hackad persilja
1 ägg - uppvispat
salt och svartpeppar
sesamfrön till garnering

Blanda den rivna osten med färskosten och krydda med persilja, salt och svartpeppar.
Lägg upp smördegsplattorna på en ungsplåt och dela upp fyllningen jämnt över plattorna och placera den centralt på degen. Pensla kanterna med ägget och vik över den ena kanten mot den andra så den formas som en triangel. Tryck försiktigt på pirogen så fyllningen fördelas inuti. Pensla hela pirogen med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills de blir vackert gyllenbruna.

Fler recept från Saras Smaker hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar