torsdag 29 december 2011

Design Birgitta Engberg


Idag uppmärksammar vi sömmerskan Birgitta Engberg i Brintbodarna mellan Mora och Vansbro. Handen på hjärtat, vi har verkligen fallit för hennes känsla för färgrikedom och mönster. Åkdynan och kuddarna är rena rama fröjden för ögat! Vi tycker att det är underbart att det finns så många talangfulla människor ute i våra byar.






Foton: Catharina Johnson/Yra:Form

tisdag 27 december 2011

Saras Smaker: Halstrad pilgrimsmussla, saffran- och citronrisotto med löjrom och brödsticks


Saras Smaker, suveräna Sara Nyström, bjuder på en spännande nyårsrätt. Låt er väl smaka!

(4 personer)

Saffran- och citronrisotto

1 dl avorioris
1 liten finhackad scharlottenlök
1 nypa saffran
0,5 dl vitt vin
2,5 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
citronzest från 1/2 citron
0,75 dl riven Västerbottenost

Ta en kastrull och blanda i 1 msk smör och lök.
Låt fräsa på plattan utan att ta färg, häll sedan över avorioriset och saffranet.
Låt fräsa med i några sekunder innan vinet får gå i.
Tillsätt sedan hälften av buljongen och sänk ner plattan på medelhög värme.
Till skillnad från vanligt ris ska denna hela tiden röras.
Mata sedan riset under koktiden med resten av buljongen i cirka 20 minuter tills att riset känns mjukt.
Rör sedan i citronzesten, resten av smöret och Västerbottenosten.

4 pilgrimsmusslor
1 msk olivolja

Torka musslorna med hushållspapper så att all överflödig vätska försvinner.
Pensla med olivolja och halstra musslorna i en riktigt het och torr panna, ca 1 1/2-2 minuter per sida.

2 skivor lantbröd
smör att steka i

Skär tunna sticks av brödet och smörstek dem i stekpanna.
Låt svalna på hushållspapper.

Till garnering:

ruccolasallad
löjrom eller kaviar

Lägg lite ruccolasallad i botten av tallriken och en klick med saffran- och citronrisotto. Lägg på den halstrade pilgrimsmusslan.
Toppa med löjrom eller kaviar och ett litet blad ruccola. Lägg lite brödsticks vid sidan om och glöm inte bubblet...