De här sticksen är perfekta till fördrinken eller bara som tillbehör till middagen. Jag serverade dem med naturell yoghurt att dippa i.
Så här går du tillväga för att göra de tre olika sticksen: en naturell med havssalt, en med vallmofrön och en lite sötare variant med mörk choklad och myntasocker.
Det är bara smak och tycke som stoppar varianterna på dessa tre. Varför inte lite chili/havssalt? Kanel/ingefära? Lime/vitlök? Rosmain/citronzest? Ja, listan kan göras lång...
Börja med och skära det färska tunnbrödet i långa stickor, lägg dem på en ungsplåt med bakplåtspapper eller silikonmatta.
1. Naturella sticks: pensla med olivolja och salta rikligt.
2. Vallmosticks: pensla med olivolja, salta rikligt och krydda med vallmo.
3. Sött sticks: pensla med sockervatten (1 del socker och 1 del vatten).
Grädda/rosta alla varianterna i ugnen på 150 grader i cirka 10-12 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
Under tiden smälter du lite mörk choklad (70%) och gör myntasocker:
2 msk socker
6 färska myntablad - hackas
Mortla eller mixa samman sockret så att myntan krossas och sockret blir mjukt.
Efter att sticksen svalnat något penslas chokladen på. Toppa med myntasockret.
Recept och foto: Sara Nyström
Dalaliv -
www.dalaliv.se - det sköna livet i Dalarna!
Butiker, hotell, restauranger, caféer hantverk, design...