fredag 26 april 2013

Erbjudande till Dalalivs läsare


Huset vid ån ger Dalalivs läsare 300 kronor rabatt på lampan Näckros Opal. Lampan är tillverkad av plexiglas som ger lampan en genomskinlig framtoning och ett milt allmänljus.

Erbjudandet gäller t o m 130531 vid beställning via mail/telefon. Ange Dalaliv som kod. Erbjudandet gäller ej vid köp i webshopen.

Du som ska till Trendmässan Örebro 27- 28 april i helgen träffar Huset vid ån i monter H6!

www.husetvidan.se

Ny butik i Borlänge


Yra:Form med vänner premiäröppnar idag!

Butiken i Hantverksbyn, Borlänge, är öppen idag 11-18 och imorgon 10-14.

Dalaliv önskar Catharina Johnson varmt lycka till!

www.yraform.se




.

Saras Smaker: Omelett med sparris och Halloumi


 "Den här rätten passar perfekt tillsammans med smakrik korv."

4 portioner

5 ägg
2 dl mjölk
2 gula lökar
8 skivor hårdost, typ herrgård
salt och svartpeppar
2 msk olivolja

200 gr Halloumi (ost)
200 gr kokt sparris
10 körsbärstomater
ruccola

1,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och cayennepeppar

Skiva upp Halloumin i centimetertjocka skivor och stek upp dem i en torr stekpanna,  cirka 1 minut på varje sida så att de får en vacker gyllenbrun yta. Skiva under tiden upp den gula löken. När osten är klar, rengör pannan och stek upp löken med olivoljan. Vispa upp äggen med en gaffel och tillsätt mjölk. Salta och peppra. När sedan löken har börjat mjukna, sänk ner värmen på det lägsta och häll  över omelettsmeten. Rör om från början så äggen börjar stelna.

Låt sedan omeletten stå på svag värme och gå klart i pannan tills den har stelnat helt, tar cirka 15 minuter. Lägg över ostskivorna och låt dem smälta ner över omeletten. Lägg sedan på sparris, Halloumi, körsbärstomater och ruccolasallad. Servera direkt ur pannan!

Pressa ned vitlöken i yoghurten, blanda och smaka av med salt och ett stänk cayennepeppar.

Fler recept av Saras Smaker hittar du här!

Recept och foto: Sara Nyström


.

onsdag 24 april 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Hemma på Hildasholm


”Deras livsstil var Alice i Underlandet i nyckfull blandning med riddarna av runda bordet”, skriver Olof Lagercrantz i sin självbiografi Min första krets. Kapitlet handlar om hans möte med Hilda, Peter och Malcolm Munthe och tillvaron på Hildasholm i början av trettiotalet. Men vilka var de brokiga engelska överklassfåglarna som varje år troget återvände till sitt sommarnäste vid stranden av Siljan?

Hilda besökte bygden första gången 1907, på bröllopsresa med sin nyblivne make Axel Munthe. Smålänningen Munthe hade full av fascination fotvandrat i Dalarna redan i sin ungdom och nu ville han visa den nitton år yngre hustrun sina favorittrakter i Sverige. Hon förälskade sig också i landskapet, särskilt området runt Siljan, och man beslöt bygga ett sommarhus här. 






De flyttade in sommaren 1912. Då hade paret hunnit få sina två söner, ”Peter” (egentligen John Axel Viking) och Malcolm, och Hilda började genast staka ut de första trädgårdsrummen. Redan från början levde hon och maken åtskilda stora delar av året och ganska snart separerade de i praktiken helt. Sönerna stannade hos modern och Axel Munthe besökte därefter gården bara vid några enstaka tillfällen. Större delen av året bodde Hilda och pojkarna i England men de kom varje sommar tillbaka till Leksand. Bara de två världskrigen hindrade dem.


De levde privilegierat. Hilda kom från en förmögen köpmannafamilj och man kunde (och skulle) hålla sig med tjänstefolk: barnjungfru, kokerska, husor, trädgårdsarbetare. Ändå var somrarnas tillvaro i Leksand enklare än livet i England. Här behövde tjänstestaben ”bara” utgöras av fem personer. Men kanske var det just därför hon längtade till somrarna i Sverige. Här kunde man leva friare och mindre formellt. Egentligen tyckte Hilda det var löjligt att fullt friska högreståndskvinnor skulle behöva hjälp av tjänare med så vardagliga ting som att klä på sig. Och hon var faktiskt inte främmande för att lorta ner sig med tungt trädgårdsarbete.



Hildasholm är ett ovanligt överklasshem. Visserligen finns här dyrbara antika möbler och konst och konsthantverk av högsta klass, men i en salig blandning: svenskt, engelskt, italienskt, franskt; 1500-, 1600-, 1700-, 1800-tal... Rummen tycks inte vara inredda i första hand för att manifestera status och välstånd utan på ett mer personligt sätt. Och överallt – i både huset och trädgårdarna – ser man spåren efter Hildas och pojkarnas egen skaparkraft: dock- och altarskåp, lampetter, broderier, skulpturer, marionettdockor, tavlor, teckningar, väggmålningar...



Den engelska ladyn med sina två söner var ett exotiskt inslag i Leksand, som ändå sedan länge besöktes av många turister och kulturpersonligheter. De dandylika pojkarna med sin långa eleganta moder väckte uppseende när de kom rullande i sin hästdragna vagn eller tog plats i kyrkbänken. För de flesta sockenborna förblev deras gård en främmande och sluten plats.



Men under några somrar på trettiotalet fick många av bygdens barn komma innanför murarna – för att delta i repetitionerna inför ”sommarspelen”. De var stora amatörteaterföreställningar med historiska och mytologiska tablåer, skrivna och arrangerade av Hilda, Peter och Malcolm, som även tillverkade kostymer, kulisser och rekvisita. Spelen kunde ha så många som 175 deltagare. De repeterades på Hildasholm och föreställningarna gavs sedan på det närbelägna Korstäppan. Intäkterna gick till kyrkans barnverksamhet.

Men snart stundade oro och världskrig. Och efter kriget var tiderna förändrade. Det ska jag berätta mer om nästa gång.

Fler texter av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html




.

måndag 22 april 2013

Dalalivs guide presenterar: Jobs Handtryck

Dalalivs guide (www.dalaliv.se) presenterar:

JOBS HANDTRYCK

Alla som är intresserade av hantverk och design av mycket hög klass gör rätt i att besöka Jobs Handtrycks verkstad och butik i Västanvik, Leksand.

Genom att bevara hantverkstradition och mönsterskatt håller familjen Jobs en del av den svenska textila kulturhistorien levande. Och gamla mönster testas även i nya sammanhang. De skor som Åsa Jobs bar under Guldhäst-utdelningen, se inlägg 20 april, kommer från Gram Store:
http://gramstore.com/product.php?idProduct=367

Läs mer om Jobs Handtryck här:

www.jobshandtryck.se

Varmt välkomna!
 
 
 
.