onsdag 8 maj 2013

Snart så


Längtar efter flower power.

Letar vårbilder i bildarkivet så länge.

Trevlig helgdag!


.

Trädgårdsmästare Blomqvist: Odla vallmo som på Hildasholm



I tre rutor intill köksträdgården på Hildasholm brukar vi varje år odla opievallmo. Det gör vi inte för att förbättra vår ekonomi genom opiumproduktion utan helt enkelt för att de är så fina. Fröerna köps också helt legalt från svenska och engelska fröleverantörer, som garanterar att det är "lågmorfin"-sorter som det inte lönar sig att försöka utvinna någon aktiv substans ur.


Många besökare som kommer hit ungefär i mitten av juli blir förtjusta i blommorna och undrar hur man ska göra för att få lika fina vallmo hemma i sin egen trädgård. Opievallmo är mycket lättodlad och man kan så fröna glest direkt på friland, men då kommer man sedan att behöva gallra bland plantorna om man inte vill att de ska bli små och taniga.

Här kommer en vägledning steg för steg hur vi odlar vallmon här hos oss: 




Steg 1: Bredså vallmofröna i en sålåda. En sockerströare är ett bra hjälpmedel om man vill fördela fröna jämnt över jordytan. Sålla över ett ytterst tunt jordlager, vattna och täck sådden med plast. Så inte för tidigt. Från månadsskiftet april-maj och några veckor framåt är en lämplig tidpunkt.

Steg 2. Ställ fram sålådan i ljuset när fröna börjar gro. Det brukar de oftast göra inom en vecka.

Steg 3. När småplantorna har växt till sig lite kan man skola om dem en och en i ett pluggbrätte. Ett som rymmer 60 plantor är lagom stort. Sätt ner plantorna ordentligt så att bladrosetten vilar på jordytan. Odla vidare på en skyddad plats - inomhus eller under duk i en bänkram...


Steg 4: Efter ytterligare ett par veckor, när plantorna rotat sig ordentligt i pluggbrättena, är det dags för utplantering. Men det är viktigt att plantorna är ordentlig avhärdade.

Man ska inte låta dem stå kvar för länge i brättena, bli för stora och börja växa på höjden, då kommer de aldrig att bli några fina plantor. Det är bäst att plantera ut dem som små bladrosetter och sedan låta dem växa till sig i rabatten - på en solig växtplats med välgödslad jord. 10-15 cm avstånd mellan plantorna är lagom.



Tips: Om du har några gamla tomma galler för plantkrukor kan du använda dem som mall vid utplanteringen. Gör hål för plantorna i varannan ruta i raden. Förskjut nästa rad ett steg så att planteringen sker i "förband". Då kommer ett elegant diagonalmönster att uppstå.

Lycka till!

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:

http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html

måndag 6 maj 2013

Inbjudan till föreläsning


Brukshuset i Tällberg bjuder in Dalalivs läsare till en inspirerande
föreläsning med Milis Ivarsson från företaget Av Jord!

Föreläsningen handlar om färgers hälsoaspekter samt
färgsättning av rum med koppling till estetik, konst och bruksföremål.

Greenverket i Tällberg tisdag 14 maj kl. 19-20.30 (cirka).

Föranmälan till tintin@brukshusetitallberg.se alt. 073-806 55 09.

http://www.brukshusetitallberg.se/

Varmt välkommen!

Lär känna Anna Ankarcrona


Missa inte sommarutställningen på Leksands kulturhus!
Den handlar om Anna Ankarcrona, syster till Gustaf. 

Jag är mycket nyfiken - ser redan nu att jag kommer att gilla hennes alster.

Läs mer här: