måndag 20 januari 2014

Saras Smaker: Sötpotatis - stött och som omelett



Stött sötpotatis med citron och vitlök
"Passar till allt från en god ångad vit fisk till vardagsköttbullarna. Och går även att krydda efter tycke och smak. Och lite resthantering på den lättstötta sötpotatisen..." 

(4 portioner)

600 gr sötpotatisar
3 vitlöksklyftor
zest (rivet skal) från 1 citron + 1 tsk citronsaft
2 msk smör
salt & cayennepeppar

Skala och dela sötpotatisen i större bitar. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Koka upp potatis och vitlök i lättsaltat vatten, i en kastrull med lock, tills de är helt mjuka, ca 25 min beroende på storleken.

Häll av vattnet men behåll locket på efter det. Tillsätt smör och citronzest och citronsaft. Lägg på locket så att ångorna får utveckla aromen från citronen.

Mosa sötpotatisen med en gaffel, det gör inget om det blir några större bitar. Smaka av med salt och en skvätt cayennepeppar.



Omelett på sötpotatis med färskost/persilja/pepparrot

"Som en snabblunch eller som snittar till minglet."

2 ägg
1 msk vatten
1 dl kall stött sötpotatis
2 msk neutral olja

Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Vispa upp äggen tillsammans med vattnet. Rör ned den kalla sötpotatis-purén i äggstanningen. Hetta upp oljan i pannan och häll försiktigt i äggstanningen. Sänk sedan värmen ett snäpp och låt omeletten sakta bli gräddad, tar cirka 4-5 minuter.

Om du ska göra snittar, stjälp upp omeletten på ett bakplåtspapper och låt den svalna. Bred sedan över färskostcremen och rulla ihop till en rulle. Plasta och förvara i kylen tills den ska serveras. Då skär du upp rullen i tunna skivor och serverar på ett gott knäcke.

Om du vill äta den på "studs", vik ihop omeletten och ät med fräsch tomatsallad.

Det går också perfekt att fylla med mycket annat gott: ost/skinka/purjolök, svampstuvning eller varför inte lite kallrökt lax och färskostcreme (se nedan)?

1 dl färskost
1 1/2 msk riven pepparrot
1 msk finhackad persilja
2 nypor havssalt

Blanda samman allt i en bunke och smaka av. Tillsätt mer pepparrot om du vill ha mer sting i cremen.

Recept och foton: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar