fredag 7 februari 2014

Saras Smaker: Dillmarinerad bönsallad med smörstekt torskrygg och apelsinaioli


"Denna rätt är riktigt god att ha i picknickväskan till sommaren, men byt då ut torskryggen till en härlig bit med varmrökt lax och lite färskt bröd."

Middag för 2 personer:

2 portionsbitar torskrygg
salt & svartpeppar
smör att steka i
2 dl kokta mungbönor
2 dl kokta vita bönor
1/2 gurka
10 färska gröna sparrisar
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
3 nypor havssalt
3 varv med svartpepparkvarnen
1 dl majonnäs (egen eller köpt)
finrivet skal från 1 citron och 1 apelsin
1 msk saft från apelsinen
1/2 msk saft från citronen
1/2 vitlöksklyfta - pressas
1 krm salt
ett stänk cayennepeppar

Börja med apelsinaiolin: Blanda majonnäs/skal/saft/vitlök i en skål. Smaka av med salt och cayennepeppar. Låt aiolin stå och mogna lite i kylen tills servering.

Skala och kärna ur gurkan, skär den i tunna bågar. Tvätta sparrisen och skär dem i lika stora bitar som gurkan. Lägg allt i en bunke. Tillsätt dill/gräslök/olivolja/citronsaft/havssalt och svartpeppar. Blanda och tillsätt bönorna. Tänk på att vända runt bönorna försiktigt så att de behåller sin form. Låt gärna salladen stå och gotta sig ett tag i kylen innan den ska ätas.

Salta och peppra torskryggen. Stek i smör så att den får en vacker yta. Sätt sedan in torsken i ugnen på 125 grader i cirka 10 minuter tills den fått en innertemperatur på 54 grader.

Toppa med lite fräscha groddar!


Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html

Recept & foto: Sara Nyström



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar