onsdag 23 april 2014

Saras Smaker: Palsternacks- och morotskaka samt rotsaksrårakor med tärnat fläsk och rårörda lingon


Palsternacks- och morotskaka


(1 form på cirka 20 x 30 cm alt. 1 rund springform)

100 gr rumstemperat smör
2 dl socker
3 ägg
1 dl finriven palsternacka
2 dl finriven morot
1 burk vaniljkvarg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk malen kanel
2,5 dl pumpafrön

Vispa smöret och sockret pösigt, tillsätt sedan ett ägg åt gången under vispning. Rör i palsternackan/ moroten/ kvargen och kanelen, blanda ordentligt och rör i mot slutet mjölet och bakpulvret. Och som kronan på verket får pumpafrönen gå med i smeten. Häll sedan upp i en smord alt bakpapperklädd form, grädda av kakan i 45-50 minuter på 150 grader. Tag ut ur ugnen och låt kakan svalna innan den plastas och ställs in i kylen för att kallna helt inför glasyren. Denna kaka är riktigt saftig och matig så skär gärna upp bitarna i model mindre 3x5 cm. Sedan är det bara och spritsa eller bred på glasyren på kakorna och pudra med lite kanel innan serveringen.

Färskostglasyr
75 gr rumstemperat smör
200 gr färskost
1 1/2 dl florsocker

Vispa ihop smöret och florsockret och därefter vispas färskosten i lite åt gången så den får gå in ordentlig i glasyren, om man är lite snabb kan smöret klumpa sig men då är det bara och låta den stå ett tag och vispa ihop den på nytt när färskosten och smöret har fått samma temperatur.



Rotsaksrårakor med tärnat fläsk och rårörda lingon

4 portioner
3 stora potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1/4 huvud rotselleri
1 tsk Salt och 6 varv med svartpepparkvarnen
4 msk vetemjöl
matolja och smör till stekning

Skala och tvätta alla rotsakerna och skär dem i tunna strimlor, blanda dem i en bunke tillsammans med salt och svartpeppar. Låt dem sedan stå i ca 20 minuter så de får vattna ur sig, blanda sedan i mjölet och detta gör man för att rotsakerna inte har lika mycket stärkelse i sig som om man bara skulle gjort det på potatis. Stek sedan i en stekpanna på medelhög värme i rikligt med 50/50 olja och smör, gör den gärna lite mindre, då får man dem extra krispiga. Ge rårakorna ca 2 min på varje sida och lägg upp på en ugnsplåt för att sedan låta dem gå klart i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. Servera sedan med knaperstekt fläsk och rårörda lingon.

Recept & foton: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html












.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar