tisdag 13 maj 2014
Saras Smaker: Rabarbersoppa med koriander och chili
"En rolig och fräsch förrättssoppa som lätt förvandlas till dessert. Ta bara bort skinkan och lite chili och servera soppan med uppvispad vaniljglass."
(4 förrättsportioner)
5 dl vatten
2 rabarberstjälkar (modell större)
1,25 dl socker
1/3 röd chili (grovhackad)
skalet från en halv lime
8 färska korianderblad (grovhackade)
4 skivor lufttorkad skinka
Börja med att tvätta och skära upp rabarbern i mindre bitar. Lägg dem i kastrull och häll i vatten och socker. Koka upp och låt sjuda tills rabarbern har kokat sönder. Rör lite i kastrullen under tiden, cirka 10 minuter.
Sila soppan genom en fin trådsil och låt den svalna (spara gärna rabarberkompotten i silen och använd som marmelad på nybakade scones med lite färskost). När soppan svalnat blandar du i chili, limeskal och koriander och mixar soppan med hjälp av stavmixer. Smaka av! Känns soppan väldigt syrlig alternativt söt - korrigera med lite socker eller limesaft. Ställ in i kylen så att den är riktigt kall till serveringen.
Skinkchips
Lägg upp den lufttorkade skinkan på en ugnsplåt med bakplåtspapper, torka sedan skinkan i ugnen på 75 grader i cirka 1-1 1/2 timme (beroende på ugn). Skinkan ska ha torkat helt och vara krispig. Förvara skinkan på hushållspapper tills den ska serveras.
Recept & foto: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar