fredag 10 januari 2014

Två små rader innan jag stänger av datorn och lämnar kontoret

Dalarna utlovas påfyllning av snö i helgen.
Dalaliv önskar dig en riktigt skön och trevlig helg!


.

Billig mas


Det satt en mas och vilade på kuddhyllan under onsdagens loppisrea på PMU i Leksand. Undrar om han fick följa med någon hem. Han kostade bara tio kronor...





.

Oh, ah, I like it


Kolla in den här kurbitsen - som en gnistrande juvel på isen!

Foto: Per Källgren (Tack!)

onsdag 8 januari 2014

Som man bäddar får man ligga...


Blev full i skratt av vad min lille mas sa när jag varnade honom för att ta kontakt med okända på nätet när han spelar spel med mera, jag sa att "det kan ju sitta en skum människa på andra sidan"...




.

Saras Smaker: Het kycklingsallad med rödkål, böngroddar och mango


Het kycklingsallad med rödkål, böngroddar och mango


2 kycklingfiléer
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk teriyaki-sås
2 msk neutral olja

Strimla kycklingfiléerna och blanda med vitlök, teriyaki-sås och olja. Låt kycklingen marineras under 1 timme. Stek sedan i het panna tills kycklingen fått färdigt. Ta av från panna och låt svalna något innan servering.

200 gr finstrimlad rödkål
3 msk teriyaki sås
1 msk risvinäger alt. vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 lime, saft + skal
1/2 hackad röd chili
1/2 msk socker
1 msk färskriven ingefära
1 msk färsk koriander, hackad

Blanda allt i en bunke och låt vitkålen marineras i kryddorna under minst 1 timme.

1 liten burk böngroddar
1 mogen mango
1 dl salta jordnötter
hackad färsk koriander

Fördela kålen i botten på en tallrik och blanda över böngroddarna/kycklingen/mangon och toppa det hela med jordnötterna och koriander.

Recept och foton: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här!


.

tisdag 7 januari 2014

Saras Smaker: Asiatiska burgare med coleslaw och naanbröd


Asiatiska burgare med coleslaw och naanbröd 

(4 burgare á 90 gr)

360 gr grovmalen nötfärs
1 vitlöksklyfta, riven
1 malen ingefära
1 krm salt
några varv med svartpepparkvarnen
2 msk neutral olja

Blanda ihop alla ingredienser och låt vila i kylen någon timme innan färsen delas upp i 4 lika stora bitar. Runda och platta till dem och låt dem bli rumstempererade innan de steks på båda sidorna i en stekpanna, cirka 2 minuter på vardera sida.

Pensla sedan på ett tunt lager med chilihonung (recept, se nedan) och låt dem vila i ugnen i cirka 100 grader i några minuter.


Chilihonung

3 msk honung
1 msk vitt vin
1 tsk chilipulver
1/2 riven vitlök

Värm upp honungen och vinet tillsammans med vitlöken och chilin. Låt blandningen endast koka upp och ställ den sedan åt sidan för att svalna. Perfekt att använda till glaze av grillat. Klarar sig i tät burk i cirka 2 veckor i kyl.


Coleslaw

200 gr rödkål
1/2 normalstor rödlök
5 msk thai sweet chili sauce
1 dl turkisk yoghurt
1 krm salt

Finstrimla rödkålen och rödlöken. Blanda i sweet chili och yoghurt och smaka av med salt. Låt röran stå och mogna i kylskåpet under minst 1 timme. Om du vill ha mer hetta kan du blanda i lite hackad färsk chili.

2 stycken färdiga naanbröd
salladsblad
färsk koriander - hackad

Värm upp naanbröden i ugnen. Dela dem sedan i fyra delare, en underdel och en topp till burgarna. Börja med ett naanbröd i botten, sedan sallad, burgaren och en redig klick med coleslaw och hackad koriander. Toppa det hela med en bit naanbröd.

Recept och foton: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här!

måndag 6 januari 2014

2014, bring it on


Nåja, vad är väl en bal ...snörik vinter? Jag hoppas att du, liksom jag, haft möjlighet att koppla av under jul och nyår. Hemma hos oss ersatte vi de efterlängtade skidturerna med sällskapsspel och film-maraton med mera. Här ett bildminne från tidigare idag då vi lekte kurragömma i vår sagolika "kvartersskog" vid Siljan. Nu är jag färdigladdad och ser jag fram emot ett nytt spännande dala-år. 



.