onsdag 5 mars 2014

Saras Smaker: Rödvinsgryta med salamiströssel och dragonprimörer


(4 portioner)

1 kg högrev
1 flaska (750 cl) rödvin, gärna ett kraftigt
6 vitlöksklyftor
4 lagerblad

Skär högreven i 3 x 3 centimeter stora tärningar och lägg i bunke. Skär vitlöken i tunna skivor. Häll allt vin över det tärnade köttet, blanda även med vitlök och lagerblad. Täck över med plast eller lock och låt stå och dra i kylen i minst 12 timmar. Perfekt att förbereda kvällen innan.

2 morötter
1 gul lök
8 dl kraftig kalvfond alt. 8 dl vatten och 0,75 dl flytande koncentrerad kalvfond
2 skivor salami
1 msk soja
salt och vitpeppar
maizena till att reda av med

Ta fram det marinerade köttet och låt det stå framme ett tag innan du börjar tillreda det. Köttet får bättre konsistens när det inte chockas med att kokas alt. stekas kylskåpskallt. Häll över kött och rödvin i en kastrull och låt det börja sjuda. Till en början skummar du av grytan, det vill säga tar bort skummet som bildas. Använd en sked. Detta gör man för att få en klarare sås.

När det har slutat skumma tärnar du ner morötter och gul lök. Låt stå och sjuda i grytan. Dessa kommer att koka sönder och tillföra en bra sötma till grytan. Det hela får sjuda i minst 2 timmar på låg temperatur. Efter en timme lägger du i salamiskivorna och sojan.

Pröva köttet allteftersom. När det är riktigt mört och fint smakar du av grytan med lite salt och vitpeppar. Denna gryta ska vara ganska tunn i konsistensen. Om du känner för att ha den lite tjockare kan du reda av den med maizena.

10 st 1,5 centimeter tjocka skivor av salami
1 msk smör

Tärna salamin i små tärningar. Bryn dem i en het panna tillsammans med smöret. De ska får en härlig gyllenbrun färg och krispig yta. Ta av och låt de svalna på lite hushållspapper innan du serverar det som topping på grytan.

6 små färska champinjoner - fint skivade
1 stjälkselleri - tunt skivad
2 morötter - tunt skivade och lätt förvällda i 2 minuter i lättsaltat vatten
2 msk dragonvinäger = 1 msk torkad dragon som dragit i 2 msk vinäger över natten och som sedan silats bort
2 msk olivolja
1/2 tsk havssalt
4 drag med svartpepparkvarnen

Blanda dragonvinägern med olivolja i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd sedan ner de skurna primörerna i oljan och låt stå någon timme i kylskåpet.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html



.

måndag 3 mars 2014

Fann en pall


Fångade en härlig bild på "dirigentkullan" vid Vasaloppets vackra högtidsfest i Mora kyrka i fredags.






.

Älskar återbruk


I senaste Hus & Hem fann jag detta kakfat med en våning à la Dalarna.



.