torsdag 4 december 2014

Hem till gården



Efter förra veckans besök på Dala-Floda Värdshus (se tidigare inlägg) åkte jag till Wålstedts gård på samma ort. Här bedrivs ekologisk grönsaksodling, ullspinneri, restaurang och cirkusskola. Tummen upp för ett jättetrevligt ställe - ser fram emot att ta med familjen hit!
http://www.walstedtsgard.se/





Det var så vackert ute att jag inom mig nynnade på signaturmelodin
till "Hem till gården/Emmerdale".



Denna hund med vackra ögon var inte det första djuret som jag mötte. Försökte fota de tre påfåglarna som sprang omkring på gräsmattan, men de var visst inga linslusar.



Välkommen in!


I gårdsbutiken finns ekologiska grönsaker från åkrarna i Hagen, ägg från gården, nybakat surdegsbröd, dinkelbröd och fruktbröd samt en mängd andra produkter som saft och sylt, mjöl, ostar, oliver, kaffe och te med mera.



Måste säga att det var himla prisvänligt!

 


I den intilliggande matsalen serveras stundom måltider samt arrangeras populära kurser i surdegsbak.





 Somliga säger brysselkål, andra säger rosenkål.

 

 Tiden var för knapp, besöka ullspinneriet och garnbutiken får jag göra nästa gång.

 På väg hem med surdegsbröd, rödlök, morötter och grönkål i bilen. Löken och kålen blev senare en mycket god vegetarisk paj med valnöt och mandel.


.

Saras Smaker: Adventsmys med saffransmazarin och varm cider



Saffransmazarin
1 springform
3 ägg
2,5 dl socker
0,5 gr saffran
250 gr kesella
50 gr smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 dl mandelmjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 tsk bakpulver

Glasyr
3 dl florsocker
2,5 msk vatten 

Smör och ströbröd till och smörja springformen Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och tillsätt saffranet och låt det stå och dra en stund. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ned kesella, vaniljpulver och salt. Vänd ner mjöl, mandelmjöl och bakpulver och rör ihop snabbt. Häll i saffranssmöret och blanda väl. Häll över smeten i den smörade springformen och grädda kakan i 160 grader i 40-45 minuter. Testa med en nål så att den har stelnat helt. Ta ut kakan och låt den svalna innan glasyren läggs på.

Blanda ihop florsocker och vatten och bred försiktigt på saffranskakan. Vill man dekorera lite extra kan man spritsa med mörk choklad.

Varm cider
1 liter äppelcider
1 dl ljus muscovadosocker
3 st kanelstänger
5 hela stjärnanis
3 st pomeransskal

Häll cidern i en kastrull och tillsätt muscovadosocker, kanel, stjärnanis och pomeransskal. Sjud sedan cidern i 20 minuter på medelhög värme. Sila genom en sil och servera den rykande het.

Recept & foton: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html



.

onsdag 3 december 2014

Nya och gamla roliga historier


Ett gott skratt förlänger dalalivet... Leksandshistorier 1 & 2 är roliga julklappstips!

Läs mer här. www.larsingels.se





.