torsdag 9 april 2015

SARAS SMAKER: Mörk chokladkaka med salt kolasås, vaniljglass och hallon


"En blandning för smaklökarna. Bittert, sött, salt och fräscht."

200 g mörk choklad
150 g smör
3 stänk cayennepeppar = 1/2 krm
2 ägg
1 dl florsocker
2 dl mandelmjöl

Börja med att smälta choklad och smör i ett vattenbad. När allt har smält stänker du ner cayennepepparn och rör om och lyfter av från vattenbadet. Vispa upp ägg med florsocker i 5 minuter och blanda sedan i mandelmjöl och rör om. Tillsätt chokladen i äggsmeten och rör om så att allt blandas.

Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda i ugnen på 150 grader i 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl grädde
1 tsk flingsalt

Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull och vispa upp med en visp. Koka upp hastigt, sänk sedan plattan till låg värme. Låt kolan sjuda i cirka 15 minuter - vispa då och då. Ta av från plattan och tillsätt flingsaltet. Smula ner det med hjälp av fingrarna och låt kolan svalna helt innan den serveras.

Dela chokladkakan i bitar och varva  i ett glas tillsammans med vaniljglass, hallon och den salta kolasåsen. Ät på studs!

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här: http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html