torsdag 23 april 2015

SARAS SMAKER: Försmak av sommaren



"Till denna rätt kan du servera ett gott bröd och en kanna härligt iskallt vatten med gurkskivor."

4 portionsbitar lax, cirka 125 g
1 l kokande vatten
salt & vitpeppar

Värm ugnen till 125 grader. Lägg de fyra laxbitarna i en mindre ugnsform. Salta och peppra ganska generöst. Häll över det kokande vattnet och sätt in laxen i ugnen.

Ugnskoka laxen tills att den har uppnått en innertemperatur av 50 grader, tar cirka 8-12 minuter beroende på hur tjocka laxbitarna är. Ta ut och låt svalna i formen. De kommer öka några grader till då.

1/4-1/2 vattenmelon (beroende på storlek)
1 gurka
100 g färsk bladspenat
200 g fetaost

Skär bort melonskalet. Tärna melonen i cirka 2 x 2 cm stora bitar. Tvätta och dela gurkan på längden, kärna ur den med hjälp av en sked och skär den sedan i 1 cm tjocka bitar. Skölj spenaten. Blanda allt på ett stort fat. Smula till sist över fetaosten.

1 kruka med färsk basilika
2 dl crème fraiche
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt

Plocka av alla basilikablad och mixa dem tillsammans med 1 dl av crème fraichen och vitlöken. Blanda i den resterande crème fraichen och smaka av med örtsalt.

Recept & foto: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html



.

Det känns alltid speciellt med den första...








.